15 Mart 2014 Cumartesi

Polen

Arıların polen toplama etkinliği çiçeklerin açtığı ve hava sıcaklığının 10°C'ın üzerinde olduğu ilkbahar mevsiminde başlar. Polen 21 günlük işçi arılar tarafından koloninin protein gereksinimini sağlamak amacıyla bilinçli olarak toplanmaktadır. Bitkinin çiçeklerine nektar almak için giden arılar, vücutlarına bulaşan bu polenleri düzenli hareketlerle bir araya getirir, arka bacaklarında bulunan polen sepetçiğine biriktirerek kovana taşırlar. Polenin rengi ve şekli her bitki türüne göre değişmektedir. Genelde sarı renkte olmasına karşın kırmızı, mor, pembe, eflatun, yeşil, siyah gibi çok değişik renkte polene rastlamak mümkündür. Polenin kimyasal yapısı bitki türleri arasında çok önemli farklılık göstermekte, %21 ham protein, %32 karbonhidrat, %5 yağ, %3 kül ve %11 su ve %28 diğer maddelerden oluşmaktadır.Ayrıca polende K, Na, Ca, Mg, S, A1, B, C1 Cu, I, Fe, Mn, Ni, Si, Ti, Zn mineralleri ile yoğun olarak C, E, A, B vitaminler ve enzimler bulunur. Polen üretiminde kullanılacak koloniler, arı hastalıkları açısından temiz olmalı, gerekli önlem ve kontrol yapılmalıdır. Polen zirai ilaçlama yapılan alanlardan toplanmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder