15 Mart 2014 Cumartesi

Roka Bitkisi

En Alemci Tohum : Roka
LATİNCESİ : Eruca sativa
ALMANCASI : Ruke
İNGİLİZCESİ : Garden rocket
FRANSIZCASI : ---
İTALYANCASI : Ruca
RUSÇASI : ---
ANAVATANI : Akdeniz
FAMİLYASI : Cruciferae/Brassicaceae
KOTİLEDON : Çift
ÇİÇEK : Erselik
DÖLLENME : Yabancı
DÖLLENME ETMENİ : Böcek ve Rüzgar
İZOLASYON (EN AZ)(m) : 750
TOHUM TARİFİ (BOYASIZ ve İLAÇSIZ) : Rengi, lahana grubu sebzelerin tohumlarına benzer;sarımtrak kahverengidir.
Ancak, tohumlar daha küçük ve yuvarlağa yakın şekilsizdir.
BİN DANE AĞIRLIĞI (GR.) : 2.1-2.5
BİR GR'daki TOHUM SAYISI (ADET) : 400-475
TOHUM MUHAFAZA SÜRESİ (YIL) : 4-5
ÇİMLENME EN AZ VE EN FAZLA (%) : 70-75
ÇİMLENEBİLME SICAKLIĞI (MİN.) (C) : 4-6
ÇİMLENME SÜRESİ (ORT./GÜN) : 3-8
TOHUM HASAT ZAMANI (AY) : Haziran-Temmuz
TOHUM VERİMİ (KG./DA) : 100-150
TOHUM EKİM ZAMANI(ÜRÜN) : Şubat-Eylül arası her dönem
TOHUM İHTİYACI (ÜRÜN)(GR./DA.) : 1.000-1.500
FİDELİK İHTİYACI (ÜRÜN)(m2/DA.) : ---
FİDELİKTE TOHUM İHTİYACI (GR/m2) : ---
BİTKİ SAYISI (ÜRÜN)(ADET/DA.) : 150.000-300.000
EKİM NORMU (SIRA ARASI/ÜZERİ)(CM.) : 15-20/2-4
EKİM DERİNLİĞİ (CM) : 1-1,5
HASADA GELİM SÜRESİ (ÜRÜN)(GÜN) : 40-60
HASAT SÜRESİ (ÜRÜN)(GÜN) : Her ekimden sonra bir kere 30 gün
ÜRÜN VERİMİ (KG./DA)(TOPLAM) : 1.500-3.000
FİZYOLOJİK DENGE :
Roka ekolojik koşullara çok duyarlı bir sebzedir. Sıcaklığın 10 °C’nin altına
düşmesi halinde tohumların çimlenmesi ve bitki gelişimi yavaşlar. Bu
koşullarda sebze olarak değerlendirilen yaprakların aromatik madde oranı
artar ve yeme kalitesi bozulur. Aynı şekilde yaz aylarında yüksek sıcaklıklarda
da bitkilerin gelişimi olumsuz yönde etkilenir. Bitkiler için yeterli koşullar
yerine getirilirse yaz aylarında tohum ekimi ile hasat olgunluğu arasındaki
süre kısalır. Ancak düşük sıcaklık koşullarında olduğu gibi yapraklarda
aromatik madde miktarı yükselir ve kalite bozulur. İlkbahar ve sonbahar
aylarında hava sıcaklığının çok yüksek ve çok düşük olmadığı koşullarda,
toprakta ve havada yeterli rutubetin bulunduğu dönemlerde bitkiler çok iyi
gelişir ve kaliteli ürün alınır. Yaprakları değerlendirildiği için ortamın rutubetli
olması yaprak kalitesinin artmasına yardımcı olur. Aksi taktirde yeterli
olmayan rutubet yaprakların küçülmesine, aromatik maddelerin artmasına ve
yapraklarda lifleşme ve selülozlaşmaya neden olur. Artan aromatik madde
oranı yapraklarda acılaşmaya neden olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder